Project Description

Nieduży dom gościnny położony tuż nad powierzchnią wody pięknego jeziora. Dzieki temu, że Vis a Vis przystąpiło do projektowania wnętrz już na etapie powstawania budynku udało nam się zmienić jego konstrukcję.  Wyeksponowaliśmy  pełną wysokość wnętrza  aż do konstrukcji dachu,  schowaliśmy  w trzonie wszystkie  funkcje które wymagały zamknięcia ( łazienka, wc, kuchnia i garderoba) oraz zadecydowalismy o kolorystyce okien i filarów – tak by wnętrzu nadać  lekki charakter japońskiego pawilonu. Dzięki otwartemu planowi wnętrze pozostało otwarte na widoki przyrody z czterech stron świata oraz  zmiany oświetlenia. Uzupełnione nielicznymi meblami o organicznych kształtach, delikatnymi lampami Isamo Noguchi za dnia pozwala kontemplować panoramy. Nocą, ożywa dzięki  świecącemu trzonowi  budynku , którego podwójne szklane ściany rozświetlają  pasy kolorowego światła led  (prawdopodobnie pierwsze tego typu zastosowanie w Polsce). Zdjęcia H.Długosz